Planlama departmanı, bir fabrikanın kalbi gibidir. Bütün bölümlerle doğrudan ya da dolaylı olarak bağlantısı vardır. Üretim ve Malzeme Planlama olarak iki şekilde yapılmaktadır. Firmanın büyüklüğüne ve kapasitesine göre ya üretim sorumlusu, gelen siparişlere göre kendi planlamasını yapar ya da planlama departmanı firmalarda ayrı bir bölüm olarak bulunmaktadır.
Planlamanın doğrudan bağlantıda olduğu birimler; Satış, Satınalma, Üretim, Lojistik ve Kalite Kontrol. Dolaylı olarak ise; Kalite Güvence, İdari İşler, Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) Bakım ve Onarım birimleri ile temastadır.
Fabrikalarda genellikle siparişler haftalık ya da aylık olarak planlanmaktadır. Büyük çoğunluğunda siparişler haftalık olarak toplanmaktadır. Gelen siparişler termin (istenen teslim tarihi) tarihlerine göre sıralanır. Sonrasında, üretimi yapılacak ürünlerle ilgili gerekli malzeme listesi (kimyasal, ambalaj, elektronik, metal, sarf, vb.) çıkarılır ve Satınalma birimine talepte bulunulur. Malzemeler tamamlandıktan sonra ise firmanın türüne göre ürünlerin üretimi sağlanır. Üretilen ürünler depolanır ve zamanı geldiğinde ise müşteriye sevk edilir. Şekil-1’de de şematik olarak gösterilmiştir.

Excel Vba ve Planlama
Planlama departmanında çalışıyor iseniz tekrarlı, karmaşık ve zor işlerinizi kolaylaştırmak ve zamandan tasarruf etmek için kesinlikle iyi bir şekilde Excel Vba bilmeniz gerekmektedir. İş hayatında en değerli olan şey zamandır. Zamanınızı verimli kullanmak ve işlerinizi basite indirmek adına Excel Vba kullanmanız size büyük avantaj sağlayacaktır.
Firmalarda Netsis, Mikro, Sap, vb. muhasebe programları kullanmaktadır. Bu programlarla yapabilecekleriniz kısıtlı olduğundan Excel bir mühendisin sağ kolu gibidir.
Excel Vba kullanarak;
- Üretim Planlama: Oluşturulan siparişlerin belirli kısıtlara göre planlamasını yapabilirsiniz. Siparişlerin, siparişten kaynaklı firelerini takip edebilirsiniz. Şekil-2’deki iki haftalık Ürün Taleplerine göre ve Şekil-3’teki Ürün Stok Bilgilerine göre (emniyet stokuna, maksimum stokuna göre Şekil-4’teki Üretim Planlama formu ortaya çıkıyor. Normalde saatlerinizi alacak bir işlem, Excel Vba sayesinde saniyeler için çözülmektedir.

Şekil-2: Ürün Talepleri Tablosu (Excel Sayfası)

Şekil-3: Ürün Stok Bilgileri Tablosu (Excel Sayfası)

Şekil-4: Üretim Planı Formu (Excel Sayfası)
- Malzeme Planlama: Gerekli malzemeler için otomatik olarak talepte bulunabilirsiniz, teslim tarihleri ile ilgili hatırlatmalar yapabilirsiniz, otomatik olarak e-mail attırabilirsiniz. Şekil-5’teki Vba User Formu ile Malzeme ihtiyaçlarınızı saniyeler içinde çıkarabilirsiniz.

Şekil-5: Planlama Programı (Vba User Form)
- Lojistik Planlama: Üretilen ürünlerin stok ve sevkiyat takibini yapabilir ve raporlarını oluşturabilirsiniz. Aşağıdaki program; bir ürünün bir konteynere ya da araca belirli kısıtlara göre maksimum kapasitesini hesaplamaktadır.

Şekil-6: Konteyner Kapasite Hesaplama Programı (Vba User Form)

Şekil-7: Araç Bilgileri (Vba User Form)
Yukarıda da anlatmaya çalıştığım gibi; Excel Vba bir mühendisin sağ koludur. Onun sayesinde saatlerce sürecek işlerinizi (Üretim ve Malzeme Planlama, Lojistik İşlemleri, vb.) saniyeler içinde yapabilirsiniz.
Bunun için iki seçeneğiniz var. İlk olarak bizimle iletişime geçip gerekli olan programı yaptırabilirsiniz ya da yine bizimle iletişime geçip Excel Vba ile ilgili online eğitim alabilirsiniz.